64-årige Geert Andersen fra Malling er i sit es, når han skruer på cykler. For to år siden sendte blodpropper ham ud af arbejdsmarkedet, men i Giv en cykel-projektet kan han bruge sin knowhow som mekaniker. Foto: Jens Hasse.

I værkstedet for Ukraine

I halvandet år har Cyklistforbundet indsamlet og uddelt cykler til ukrainske flygtninge i Danmark gennem initiativet Giv en cykel. Næsten 3.000 cykler er blevet uddelt – mange af dem til ukrainske børn.Det er lokale, frivillige cykelformidlere, der står for at indsamle cyklerne. Nogle af dem sætter også cyklerne i stand.
Vi har mødt dem i henholdsvis Malling og Tinglev.

Geert Andersen fra Malling gør ikke det store ud af, at han hjælper ukrainske flygtninge til at få en cykel. Han er bare glad for, at han et par gange om ugen kan smøre, justere, lappe og skifte dæk.

”Jeg fik blodpropper i hjernen for to år siden og røg ud af arbejdsmarkedet. I Giv en cykel-projektet kan jeg skrue i et par timer. Det er, hvad jeg kan holde til, men jeg er aktiv og bruger min knowhow som mekaniker, og det gør min dag god,” siger han.

Geert Andersen slog til, da han for trekvart år siden så på Facebook, at Cyklistforbundet i Aarhus, søgte efter frivillige, som ville hjælpe med at reparere cykler i Malling.

”Folk donorer ofte cykler, som ellers ville ryge til skrot. Vi henter cyklerne, sætter dem i stand for midler fra blandt andet Lions Club og kontakter flygtninge via Cyklistforbundets database”.

Er cyklen i god stand, aftaler donor og modtager selv overlevering. Ellers henter ukrainerne de istandsatte cykler på værkstedet, som har til huse hos et kornfirma.

”En mor kom efter en cykel til sin søn. Hun havde siddet i toget og hæklet et hjerte i Ukraines blågule farver, men hun var ikke færdig, så hun hæklede det sidste i solskinnet. Det var hendes måde at udtrykke sin glæde på. Nu hænger hjertet på værkstedet.”

En mor kom efter en cykel til sin søn. Hun havde siddet i toget og hæklet et hjerte i Ukraines blågule farver, men hun var ikke færdig, så hun hæklede det sidste i solskinnet. Det var hendes måde at udtrykke sin glæde på. Nu hænger hjertet på værkstedet.Geert Andersen, frivillig cykelformidler

Ukrainerne har tit et oversættelsesprogram på telefonen, så Geert Andersen kan tale lidt med dem, mens han indstiller sadlen.

”Jeg har set prøvekørsler, hvor jeg har tænkt: ’Uha, det går galt.’ Men det lykkes alligevel for dem at holde balancen, og så er det lige den cykel, de vil have. Ingen går uden en cykel.”

Værkstedet syd for Aarhus har fået komplette hjul med dæk og gear i forskellige størrelser og et væld af andre reservedele og defekte cykler af Coop.

”Vi gik rundt på centrallageret i Albertslund og plukkede fra hylderne. Vi svævede på en lyseblå sky på vej hjem, for med reservedelene kan vi lave cykler, der er næsten lige så gode som nye.”

Cykler har det med at gå i stykker med tiden. Sker det, er det en opgave for en cykelsmed.

”Vi udfører ikke konkurrerende arbejde. Vi har tværtimod et fint samarbejde med vores lokale cykeldoktor, som har doneret værktøj og reservedele,” siger Geert Andersen.

Ind imellem laver han og hans to værkstedsmakkere, John Rotbøl og Rune Pind Nielsen, opslag på Facebook med ukrainere, som er blevet beriget med cykler. Det skal sammen med projektets hjemmeside bane vej til endnu flere donorer. For Geert Andersen stiller stadig ikke sig selv i centrum.

”Jeg er bare den, som fikser cyklerne, men min indsats er en bagatel. Det er donorerne, som gør noget godt.”

Cykler skaber glæde i Sønderjylland

En ukrainsk purk fæstner sit blik på den løbecykel, Per Nielsen er ved at læsse af. I det øjeblik han stiller cyklen på jorden, spæner den toårige hen til den og drøner straks afsted.

Drengen er en af de glade modtagere, Per Nielsen møder som cykelformidler i den sønderjyske udgave af Cyklistforbundets Giv en cykel-projekt.

Fra venstre: Hans Werner Petersen (Wesse), Peder Sørensen og Per Nielsen.

”Jeg ved fra andre sammenhænge, at en cykel virkelig kan skabe glæde, så det lå lige for at blive cykelformidler,” fortæller den 67-årige pensionerede skoleafdelingsleder.

Til at begynde med syntes han, at programmet til at matche donorer og ukrainere var for tungt at arbejde med. Derfor indrykkede han og hans to makkere, Hans og Peder, en annonce i den lokale ugeavis. Den indbragte hurtigt 130 cykler.

”Der var både godt og skidt imellem, men med 5.000 kroner fra Lions Club kunne vi købe reservedele, og så begyndte vi at sætte i stand. Siden er hjemmesiden blevet mere brugervenlig, men folk husker stadig annoncen. En del skifter til el-cykler, og så får vi deres rimelige gode cykler,” fortæller Per Nielsen.

Godt sprog vækker mistanke

I begyndelsen leverede trioen til et par asylcentre, som så udleverede cyklerne. I dag finder Per Nielsen modtagerne i Cyklistforbundets database og kører ud til deres bopæl.

”Det er rarere, for nu ser vi deres glæde. De holder udkig efter os og kommer ud i det øjeblik, vi standser. Ukrainerne er meget taknemmelige.”

De tre cykelformidlere har blandt andet været hos en 17-18 årig kvinde, som kom til Danmark for et år siden. Hun har gået på sprogskole, er i job og taler godt dansk. Den slags kan ellers vække mistanke.

”Vi har to gange været hos nogle uden for målgruppen. Det ene sted var det ukrainere, som har boet her i fem år med fast arbejde, villa og bil. Da vi havde afleveret cyklerne, sad vi i bilen og talte om, at vi ikke laver cykler til folk, som selv har råd, så da manden bankede på vinduet og spurgte, om han også kunne få cykler til sine børn, svarede vi, at han slet ikke skulle have haft de cykler, han lige havde fået. Det forstod han godt,” fortæller Per Nielsen.

Jeg gør det for at hjælpe ukrainerne, men også som en hjælp til mig selv. Per Nielsen, frivillig cykelformidler

Per Nielsen og hans kolleger har formidlet omkring 200 cykler – godt hjulpet på vej af reservedele, som Coop har doneret til Giv en cykel.

”Dækkene er næsten altid færdige på de cykler, vi får ind, men med hjul og dæk fra Coop er det ikke noget problem,” siger Per Nielsen, som i perioder har brugt mindst ti timer om ugen på at gøre cykler klar.

”Jeg gør det for at hjælpe ukrainerne, men også som en hjælp til mig selv. De mest ensomme pensionister er dem, der ikke laver noget,” siger Per Nielsen.


Artiklen er fra magasinet CYKLISTER. Teksten er skrevet af Henrik Stanek. Foto: Jens Hasse.

Vil du vide mere, klik og læs mere på givencykel.dk


Danmark er et cykelland. Cyklen er hverdagens transportmiddel for mange danskere.

Vær med til at byde ukrainske flygtninge velkommen til Danmark og dansk cykelkultur.

Donér din egen, brugte cykel – og hjælp nyankomne flygtninge fra Ukraine med at få en cykel, så de let kan udforske deres nye omgivelser.

Vil du vide mere, klik her:

Læs også

Har du en cykel, som du ikke bruger mere?

Byd ukrainske flygtninge velkommen til dansk cykelkultur sammen med Cyklistforbundet. Donér din egen, brugte cykel eller bliv lokal cykelformidler – og hjælp de nyankomne flygtninge med at transportere sig selv på en billig og let tilgængelig måde.

Gå til Givencykel.dk

Gør cyklen klar med dit barn

Der skal ikke meget til at holde en børnecykel godt kørende. Vi giver fire råd til hvordan, som du og dit barn let kan gå i gang med.

Læs guiden

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Vælg mellem et almindeligt medlemskab, et digitalt medlemskab for unge, et hustandsmedlemskab, et seniormedlemskab, et gavemedlemskab og et firmamedlemskab.

Meld dig ind